Palenque Mal de Amor
Så er det blevet tid til at besøge den første mezcalproducent, og vi kører ad Caminos del Mezcal, hvor producenterne ligger side om side – de kaldes palenques. Stedet hedder Palenque Mal de Amor, og det er tydeligt, at de er vant til at tage imod mange turister, da stedet er bygget op, så man kan følge hele processen og slutte af i baren eller restauranten. Ligesom tequila er mezcal lavet af agaveplanten, men mens tequila kun produceres af typen “agave azul” (blå agave), kan mezcal fremstilles med mange forskellige varianter af agave. Mezcal produceres inden for en bestemt region i Mexico, og Oaxaca er den vigtigste stat.
Agaven høstes normalt, når den er syv eller otte år gammel, og man bruger kun hjertet af planten, der kaldes piña, da det ligner en ananas. Langt de fleste steder sker alt ved håndkraft, og det er hårdt arbejde. Man starter med at tænde op i en brønd, hvorefter man lægger sten, som varmes op, til de er rødglødende, og derefter placeres piñas øverst, hvor de ligger nogle dage. Ristningen får sukkeret frem i agaven – vi får en smagsprøve af den ristede plante, og man kan tydeligt smage sukkeret. Den ristede agave knuses ved en speciel slibemølle med et stenhjul trukket af en hest eller et muldyr. Mens hesten trækker valsen, arbejder to personer med en skovl for at flytte agaven rundt, og det ser ud til at være rigtig hårdt. Vi får at vide, at hesten arbejder tre timer ad gangen og mændene otte – det er nok ikke et arbejde, man holder til i flere år. Efter at agaven er knust, placeres den i træfade for at fermentere, og derefter går destilleringsprocessen i gang.
Vi slutter af med en smagning af forskellige mezcal, og der er helt klart nogle stykker, der smager godt. Efter en forbavsende god frokost kører vi videre til næste sted.