Restauranterne, caféerne og barerne
Vi havde en forventning om, at vi ville kunne finde mange gode restauranter i Montevideo, men det viser sig nu, at det ikke er nemt, og slet ikke i vores område. På Av. 18 de Julio ligger der mange cafeterialignende steder, som ser ud til at være meget populære, og vi prøver da også nogle stykker af dem. Bortset fra Bar Facal, som bliver et af vores stamsteder, er de nu temmelig kedelige, og maden er ikke noget særligt.
Uruguay er kendt for sit oksekød, og de har også en udmærket rødvin. En af vores guider siger i sin beskrivelse af landet, at bortset fra Montevideo og enkelte andre kystbyer består Uruguay mest af græsmarker og køer. Deres mest kendte udskæring er asado de tira, og den får vi nogle gange. Vi kender den fra Mendoza, og når den er tilberedt rigtigt, er den virkelig lækker. Deres rødvin er lavet på druen Tannat, og her får vi også flere gode flasker. En anden specialitet fra Uruguay er sandwichtypen chivito. Det er en bolle med en tynd skive mørt kogt oksekød med mozzarella, skinke, tomater, mayonnaise og sorte eller grønne oliven, bacon, æg og andet godt, hvortil der serveres pommes frites. Når den er lavet rigtigt og er frisk, smager den utrolig godt.
Hvis pølsevognen er kendt i Danmark, må man sige, at madvogne, som ligner store campingvogne, præger bybilledet i Montevideo. Her sælges pølser, burgere og andet fastfood, og som afskærmning mod vinden er påsat, hvad der ligner et fortelt.
Sundhedsstyrelsen har åbenbart kørt en kampagne på et tidspunkt om, at man skal spise mindre salt. Det betyder desværre, at der er en del mad, der mangler smag; mange steder er der meget lidt salt på deres steaks og ingen salt på deres pommes frites. I flere menukort er der en side for sig med retter helt uden salt, og i supermarkedet er der også chips uden salt.
Vi havde, inden vi kom, en forventning om, at det ville være ret dyrt at gå ud at spise, men det viser sig, at det slet ikke er så slemt, hvilket vi kan takke COVID-19 for. Uruguay lukkede sine grænser for turister på et tidspunkt, og da de åbnede igen, var det i første omgang kun for Argentina og Brasilien. For at tiltrække turister fra disse lande indførte man momsfritagelse på hotel- og restaurationsregninger, hvis man betaler med et udenlandsk kreditkort – ordningen er forlænget flere gange og p.t. frem til 2023. Det betyder, at man får en regning på det fulde beløb, og når man så betaler med sit kort, trækkes der automatisk 22% fra. Det er et beløb, der bestemt kan mærkes.