Sydney Havn

Man forstår godt, at Sydney bliver kaldt the Harbour City, da byen er bygget op omkring en af verdens smukkeste og største naturhavne.

Port Jackson er en druknet floddal og Sydneys naturhavn; den er 19 km lang, har et areal på 55 km² og består af Sydney Harbour, Middle Harbour og North Harbour. Havnen er en del af det Tasmanske Hav, som igen er en del af Stillehavet. North Head og South Head er de to forbjerge på hver sin side af indsejlingen til havnen. Havnen har ca. 241 km kyststrækning, 99% af Australiens import og eksport går gennem Sydney Havn, og 6.000 handelsskibe besøger hvert år havnen. Havnen er med andre ord en meget vigtig del af Sydney.

Havnen indeholder et stort antal bugter og vige. Mod syd er de overvejende brede og afrundede, mens de på nordsiden er mere snævre, og mange af bugterne har sandstrande. Blandt de mest kendte bugter er Sydney Cove, som ligger mellem Operahuset og Sydney Harbour Bridge. Det var her, den oprindelige koloni blev grundlagt, og det er i dag stadig et centralt sted i Sydney med færgeterminalen ved Circular Quay. På den anden side af centrum ligger Darling Harbour, som nu er et rekreativt område med kasino, restauranter, barer og museer.

Man får et godt indtryk af den travle havn, når man går over Sydney Harbour Bridge eller tager en af de mange færger, som sejler på kryds og tværs af havnen og i øvrigt sejler ret hurtigt. Her er altid rigtig mange forskellig både i havnen, og der afholdes også tit kapsejlads. Der er i øvrigt også en del hajer i havnen, men dem ser vi nu ikke nogen af. Det er sjældent, at de angriber mennesker, men der har dog lige været et tilfælde, hvor en haj angreb en svømmer, to uger før vi kommer til Sydney, så det sker indimellem.