Luján de Cuyo
Vi skal naturligvis på vintur, når nu vi er i Mendoza, så vi tjekker, hvilke ture der er på Viator.com. Der er en tur, som har fået fantastiske anmeldelser, og som gennemføres af firmaet Trout & Wine, der ligger tæt på Plaza Independencia, så vi beslutter os for at købe direkte gennem dem. Vi snakker med Florencia på deres kontor, som fortæller os om to vinture og en tur op i Andesbjergene, der alle lyder interessante. Vi beslutter os for, at den første tur skal gå til Luján de Cuyo, som er Mendozas ældste vindistrikt. Vi kan i øvrigt vælge at betale med kreditkort eller med dollars i kontanter, hvilket er to forskellige priser. Vi betaler med pesos i kontanter og sparer penge både i forhold til Viator.com og i forhold til kreditkortsprisen.
Vi bliver hentet herhjemme fredag den 29. april af vores guide Flor, hvorefter vi kører hen til Plaza Italia, hvor vi samler Erwin fra Tyskland op, og lidt længere fra centrum samler vi dagens sidste deltager op; en ung pige, som bor i New York og oprindeligt er fra Indien. Det er et lidt pudsigt selskab, idet Erwin taler meget lidt engelsk og derfor ikke siger meget, og den unge pige tager så godt for sig af vinen, at hun bliver temmelig beruset sidst på dagen og derfor taler rigeligt for to. Vores guide Flor er ualmindelig sød, og hun ved også rigtig meget om vin, så vi har en skøn dag, selvom vi ikke får talt så meget med de andre.
Luján de Cuyo er som sagt Mendozas ældste vindistrikt, og det ligger kun en halv times kørsel syd for byen. Det er her, man finder nogle af de mest kendte navne inden for den argentinske vinindustri, og man gør meget for at bevare de gamle traditioner inden for vinproduktion. Klimaet er tæt på at være ørkenklima, og det regner meget sjældent, men smeltevandet fra Andesbjergene gør det nemt at kunstvande. Mange benytter sig af metoden drypvanding, hvilket vi kan se på den første vingård, vi besøger.
Den første vingård er Mendel Wines, og vi bliver taget imod af Silvia, som viser os rundt på gården og i produktionen; det er kun få uger siden, at de har høstet. Det er et forholdsvis lille, men meget anerkendt sted, og de producerer også andre druer end Malbec, så vi smager lidt af hvert. Da det er fredag, får vi lov at smage fem forskellige vine, og der bliver hældt rigeligt i glasset – så er vi ligesom i gang. Det er nogle virkelig gode vine, og vi køber en enkelt flaske med hjem. Det er her, vi får at vide, at det i Argentina er tilladt at medbringe seks flasker vin i håndbagagen ved indenrigsflyvninger – vel at mærke, hvis der er tale om argentinsk vin.
Næste stop er Bodega Budeguer, som stadig hører til de mindre vingårde, men produktionen og hallen, hvor de lagrer og opbevarer vinen, er noget større her. Vi får en kort rundvisning og er også en tur udenfor, hvor udsigten til Andesbjergene er imponerende. Vi smager fire vine, som også er gode, og vi køber en enkelt flaske med hjem.
Næste stop er hos Terrazas de los Andes, hvor vi heldigvis skal have frokost. Vi får ikke så meget at vide om stedet eller vinene, men maden er usædvanlig lækker, og vi får serveret fem vine til, så der mangler bestemt ikke noget. I modsætning til vinturen i Chile er alt med i prisen her, så vi får meget for pengene.
Sidste besøg er hos Casa Bermellón, som er et meget lille sted, der holder til i det mest romantiske lille røde hus med tilhørende have, hvor man kan spise frokost. Vi hører lidt om produktionen og får efterfølgende serveret fire vine; de er ikke helt så gode som de andre steder, men vi har vist efterhånden også fået nok.
Så er det retur til Mendoza, og da den indiske pige skal ud af bussen med alt den indkøbte vin, er balancen ikke, hvad den har været, så hun falder, inden hun når helt ud – hun kommer heldigvis ikke til skade, og chaufføren følger hende ind. Vi har af en af musikerne hos Viña Rock Café fået billetter til en koncert kl. 21.30 på Teatro Mendoza, men vi er også lidt brugte og vælger at blive hjemme, hvilket vi ærgrer os lidt over bagefter.