Jul og nytår
I forhold til Danmark bliver der ikke pyntet voldsomt op til jul, og det sker også først i starten af december. Der kommer et juletræ op nede ved Bridge of Remembrance, og der kommer også lidt pynt op i hovedgaden Cashel Street, men det er ikke det hele, der er lige kønt. Der bliver pyntet op i Riverside Market og i Little High Eatery, og varehuset Ballantynes gør meget ud af deres vinduesudsmykning. Der bliver sat afspærring op langs vinduerne, og så kan man høre et juleeventyr, mens man går langs bygningen. Der er nu ikke mange mennesker, så afspærringen virker lidt overdrevet. Ballantynes har også en decideret julebutik, som vi besøger for at købe årets julepynt, hvilket er blevet en tradition de steder, vi holder jul. Vi vælger det pæneste, vi kan finde, og kommer til at grine, da vi skal betale, for vi opdager, at det er produceret i Danmark.
Jens Peter har fundet ud af, at et af de mest kendte julemarkeder bliver afholdt den 7. december i indkøbscenteret The Tannery, som ligger lidt uden for byen i retning af Lyttelton. Vi tager bussen derud og må også gå et pænt stykke for at komme derhen. Forretningerne har åbent som normalt, men på denne dag er der også en række handlende i gangen mellem butikkerne, som sælger juleting. Det er en utrolig flot bygning, og det er hyggeligt, men det er noget mindre, end vi havde forestillet os, og det meste af det, der sælges, er kunsthåndværk og strikvarer. Vi havde håbet, at der var lidt delikatesser, vi kunne købe til jul. Vi kigger på det hele, drikker en kop kaffe og spiser en kage på en hyggelig café, som reklamerer med afternoon tea, men det skulle være bestilt 48 timer i forvejen, så det må vi undvære. Derefter finder vi en bus hjem igen.
Vi beslutter hurtigt, at vi vil holde både juleaften og nytårsaften hjemme og selv lave mad, da vi har et godt køkken, og da vi godt kan finde gode råvarer.
I New Zealand fejres julen den 25. december, og alle andre dage er der stort set åben alle steder. Den 24. køber vi de sidste ting i New World om formiddagen og henter et flute hos Vic’s Cafe til dagen efter, og om eftermiddagen går vi hen på bryggeriet Two Thumb, hvor der er levende musik og masser af mennesker. Vi går hjem omkring kl. 17 og får lavet ganske god julemad. Vi har fundet noget confit de canard (færdiglavet and), som bare skal varmes i ovnen, og da vi jo er i New Zealand, steger vi også nogle rigtig gode lammekoteletter. Dertil får vi brunede kartofler, rødvinssauce med svampe og rødkålssalat. Rødvinen er australsk, da det ikke lykkes os at finde en god rødvin fra New Zealand. Den 25. december er alt lukket, så vi hygger herhjemme og får flute med oste, pølse, pate og skinke.
Nytårsaften gentager vi lidt konceptet med levende musik på Two Thumb om eftermiddagen, og om aftenen får vi lammekoteletter, græske kartofler og tzatziki, hvilket bliver ganske vellykket. På vores vintur i Marlborough købte vi en flaske bobler til nytårsaften, og vi køber en lidt billigere flaske i New World, som vi kan skåle i, når klokken slår 12. Vi tager den dyre til maden, men den er nu ikke så god, som vi husker den, og da der er lidt tilbage, vi kan skåle i kl. 12, gemmer vi den billige til en anden dag. Den viser sig efterfølgende at være den bedste.
Vi hører ikke meget fyrværkeri, og der er heller ikke meget fest hos naboerne. Der er et større arrangement i Hagley Park med flere bands og fyrværkeri kl. 12, men der er alt for langt at gå. Vi kan efterfølgende læse os til, at hele arrangementet er alkoholfrit, så man må ikke tage alkohol med ind og kan heller ikke købe noget indenfor, hvilket virker meget underligt på os.